Preloader
 
6srpanj 2020

Ipak je sve riješeno!

Ankete opet nisu bile pouzdane – pokazivale su da će rezultat biti izjednačen i da nitko neće imati jasnu većinu a dogodilo se da imamo jasnog pobjednika izbora – HDZ.
Preciznije, najzaslužniji za pobjedu je Andrej Plenković. Još prije nekoliko mjeseci suočio se sa pobunom dijela stranke predvođenog Kovačem i Stierom koji je HDZ htio pomaknuti udesno i njegovi izgledi za nastavak upravljanja vladajućom strankom nisu se činili pretjerano jakim. No, pobijedio je premoćno na unutarstranačkim izborima i pogurao HDZ prema centru. Zato se desni poklič javio u novom Domovinskom pokretu (i u starom Mostu), ali opet – fijasko. Plenković je primijenio ono što piše u udžbenicima politologije: zemljom ne može vladati niti desnica niti ljevica ako ne zahvati u centar jer je upravo centar okupljalište najvećeg broja građana.

Centar nije niti približno glasan koliko desnica ili ljevica a pogotovu ne koliko njihovi ekstremni dijelovi ali…. većina je uvijek tiha i razumna. Treba li spomenuti da upravo umirovljenici čine većinu birača centra i da je za njih najmanje vjerojatno da će skakati i ludirati se na sceni?

Ovi su izbori definitivno stabilizirali Hrvatsku i uklonili ucjenjivački potencijal avanturističkih političkih opcija. U nadolazećoj ekonomskoj buri ipak ćemo imati stabilnu i na ucjene slabo osjetljivu vladu, što naravno ne jamči da će ta vlada pokrenuti prijeko potrebne reforme. Ali bi mogla, prepreke su manje nego ikada.

Kako su prošli drugi? Pa, moglo bi se reći da smo upravo proživjeli biblijski potop – masa stranaka i političara definitivno je otpremljena u mirovinu. Vladajući osječki HNS? Zapravo je prestao postojati kao organizirana stranka i pretvorio se u sićušnog partnera HDZ-a, ponovivši slučaj sa HSLS-om. Teško da će HNS opstati i na gradskoj razini kada se složi nova većina nakon izbora u svibnju sljedeće godine. Izostanak uobičajene potpore ANU-a i grupe umirovljeničkih sindikata vjerojatno je bitno pridonio kolapsu HNS-a u Četvrtoj izbornoj jedinici.

SDP? Teški dani dolaze za tu stranku, odnosno još teži nego ovi danas. Predstoji im „građanski rat“ u koji ulaze dvije, tri frakcije od kojih niti jedna nema suvisli i ozbiljni program niti vjerodostojne vođe. Predstojeći lokalni izbori? Pa, stvari ne izgledaju dobro, bit će čudo bude li SDP opet u igri za sastavljanje vlasti.
Domovinski pokret? Kako kaže Škoro osnovan je tek prije pedeset dana i osigurao je 16 mandata u Saboru ali… hoće li postojati nakon sljedećih pedeset dana? Ovisi o tomu što veže njegove sastavnice. No, nedostaje im glavno vezivno tkivo – vlast.

Netko drugi? Možda će u narednim mjesecima rasti utjecaj pragmatičnih stranaka, onih koje se ne bave ideologijom nego kvalitetom svakodnevnog života. Bit će tu mjesta za umirovljeničku opciju, samu ili udruženu s drugim snagama centra. Vidjet će se tada tko ima snagu a tko priča praznu priču.

Osvrt: Damir Jurić

BY Admin_star 0 Read More

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *