Preloader
 
25lipanj 2020

Počela je s radom Gradska blagajna

Poslovni prostor u pothodniku u vlasništvu Grada Osijeka koji je ostao prazan i neiskorišten odlaskom Hrvatske Pošte, na ideju i inicijativu našeg predsjednika Drage Šerića prenamijenjen je u prostor gradske blagajne i ponovo je omogućeno građanima da plaćaju režijske račune gradskih poduzeća bez naknada za platni promet.

Vodovod, Ukop, Unikom i Grad Osijek na godišnjoj razini izdaju oko 1.5 milijuna računa, što je oko 120 tisuća računa mjesečno. Ako taj broj pomnožimo sa 5 kuna kolika je naknada za platni promet govorimo o iznosu od oko 600 tisuća kuna mjesečno ili oko 7 milijuna kuna godišnje. Naime, toliko će se ovim projektom zadržati novca u džepovima građana.

Gradska poduzeća ne trpe jer u cijelom projektu sudjeluju samo sa djelatnikom koji je dislociran i radi u pothodniku što znači da nisu otvarana nova radna mjesta.

Još jedna dobrobit ovog projekta je i činjenica da je tih 120 tisuća uplatnica raspoređeno na 30 tisuća adresa tj., toliki broj građana mogao bi doći i prošetati kroz pothodnik da plate račune. Pretpostavimo da samo pola od navedenog broja to učini a da ostali imaju neke druge metode plaćanja to je onda 15 tisuća građana ili 750 građana na dan koji će doći u pothodnik da bi platili račun, a toliki broj ljudi obrtnicima u pothodniku osigurava veći promet, gradu veći prirez, državi veći porez i nama umirovljenicima sigurnije mirovine.

Ovo je velika pomoć umirovljenicima i građanima s malim primanjima. U prvih tjedan dana rada blagajne statistika pokazuje da se dnevno obavlja oko 1300 uplata a oko polovice tog broja su umirovljenici.

Očekuje se najveći veći broj uplata u prvoj polovici mjeseca, u razdoblju kada na kućne adrese stignu režijski računi odnosno po isplati mirovina te se moguće preopterećenje kapaciteta planira riješiti otvaranjem nove blagajne, a postojeća naplatna mjesta u gradskim poduzećima bi se dopunila univerzalnim naplatnim mjestima što bi značilo da će netko iz blizine Vodovoda može otići u Vodovod i platiti račune i drugih gradskih poduzeća bez da treba odlaziti u centar grada.

BY Admin_star 0 Read More